Kalau duduk di Terengganu ni macam macam ada makanan tapi makanan tradisional xboleh tinggal.Rasanya kalo pergi Terengganu orang duk terbayang keropok lekor or Nasi dagang kan?sebenarnya ada makanan yang lagi best dari tu and lagi klasik.Ramai yang tak pernah makan nasi himpit dengan kuah ikan.Diri sendiri pun masa mula2 dengar rasa macam pelik je makan nasi himpit dengan kuah ikan.Macamana rupa nasi himpit kuah ikan ni?Google punya google satu gambar pun xkuar.Betapa rare and susah nak dapat makanan ni.
Nasi himpit ni mcm biasa je.Nasi himpit yang korang makan dengan kuah kacang tu tapi kat Terengganu ni lain skit.Kiteorang makan dengan kuah nasi dagang.Sedap ke tak makanan ni bergantung kepada kuah gulai ikannya.Kalo kat sini nak dapat nasi himpit kuah kacang merata pun ada, tapi nasi himpit kuah ikan ni kalo kat Kuala Terengganu pegila ke Restoran Norazila di Kuala Ibai or Chabang Tiga.Kat situ ada nasi himpit dengan kuah ikan yang sedap.Rasanya makaan tu pernah masuk warung kita kot tp still ramai yang xtau kewujudan makanan ni.
Another traditional food yang quite famous di Terengganu is Ketupat sotong.Basically beras pulut disumbat ke dalam sotong and direbus dalam santan sampai beras tu jadi pulut dlm sotong tu.Rasanya sangat sedap.Imagine makan pulut yang direbus dengan air sotong yang segar and then dimasak dengan santan dengan rempah2 yang wangi tu.Heaven ok.One of my fav.Nak masak sotong ni kene pandai agak beras pulut tu nak letak banyak mana nnt terlebih beras jadi pecah pulak sotong tu.Sotong pulak xboleh kecik sangat sbb nnt ssh nak masakkan beras pulut.Nak kongsi cara memasak xdapatla sebb mmg xpandai selalunya mak yang buat..
So,These are two delicacies from terengganu yang sangat rare bagi orang luar.Kalo datang Terengganu jangan lupe cari dua makanan istimewa ni.
Selamat makangla kawang kawang!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan